Klik om contact op te nemen

Reuzengebergte

Het Reuzengebergte is het hoogste, meest bezochte en ook het interessantste gebergte van Tsjechië en ligt 125 km ten noorden van Praag tegen de Poolse grens. Het Reuzengebergte in het Tsjechisch "Krkonose” genoemd is een oud berggebied met vlakke, afgeronde toppen. De hoogste berg is de Snezka (Tsjechisch "sneeuwtop") met een hoogte van 1602 m. Vanaf de top ziet u het Reuzengebergte in al haar pracht, tevens heeft u bij mooi weer een wijds uitzicht over Tsjechië en Polen. De lager gelegen dichte bossen (natuurparken) vormen ideale wandelgebieden.

Daarnaast is het Reuzengebergte een populair gebied voor mountainbikers. In de winters kan men volop skiën in het Reuzengebergte. In de beste skigebieden van Tsjechië is dat van half december tot april mogelijk. Het Reuzengebergte is ongeveer veertig kilometer lang en meer dan twintig kilometer breed. De gemiddelde hoogte bedraagt 1200 meter met enkele uitschieters daarboven. Sinds 1963 (Tsjechië) zijn delen van het Reuzengebergte als Nationaal Park ingericht (Krkonoski Narodni Park). Daarnaast staan tegenwoordig grote delen onder bescherming van UNESCO.

Rübezahl (Tsjechisch: Krakonoš) is de naam van de reus waarnaar het Reuzengebergte is genoemd. Volgens de verhalen is Rübezahl de eigenlijke heerser van het gebied dat het gebergte beslaat. Hij is eeuwen oud en komt slechts af en toe uit zijn onder- aardse vertrekken. Als hij dat doet kan hij iedere gedaante aannemen die hij wil. Als hij op een dag een prinses ziet baden, wordt hij verliefd en ontvoert hij haar. Om haar gunstig te stemmen geeft hij haar een mand met rapen en de macht, om iedere raap die ze pakt om te toveren in wat of wie ze wil. Zo verdrijft zij haar eenzaamheid, terwijl de reus probeert haar gunst te winnen.

Als het lente wordt belooft de prinses na lang aandringen dat ze met de reus wil trouwen, maar dat ze vooral veel gasten op haar bruiloft wil hebben. Ze wil daarvoor een groot veld met rapen in bruiloftsgasten omtoveren. Maar ze wil wel precies weten hoeveel dat er zullen zijn, waarop de reus de rapen gaat tellen. Om zeker van zijn zaak te zijn, telt hij ze opnieuw, om er tot zijn schrik achter te komen dat de aantallen niet overeenkomen. Dus begint hij ze voor een derde maal te tellen. En een vierde en een vijfde maal... Ondertussen vergeet hij op de prinses te letten en zo kan ze vluchten. De reus wordt dan door de mensen spottend "Rapenteller" genoemd, of op z'n Duits: "Rübezahl".

 

Cerny Dul

Klik om te openen in Google Maps
Klik om kaart te openen

Cerny Dul ligt aan de voet van het Reuzengebergte en is een schilderachtig dorpje omgeven door de bergen. Aan de noordkant ziet u de majestueuze berg "Cerna Hora" (1299 m). Een unieke plaats waarvan uit het Reuzengebergte kan worden ontdekt. Cerny Dul ligt op 684 meter boven de zeespiegel en is van oorsprong een mijnwerkersdorp en heeft nu ca. 800 inwoners, en richt zich nu vrijwel compleet op toeristen. In totaal heeft het dorp ca. 2200 bedden voor toeristen ter beschikking. Het dorp heeft voor iedereen in elk jaargetijde iets moois te bieden. In het dorp zijn vele pensions, een hotel en vakantiehuizen, tennisbanen, een bowlingbaan, een supermarktje, een bistro verhuurbedrijven (ski en mountainbike uitrusting) en diverse goede restaurants.
Een openluchtzwembad ligt op 3 km in Cista.

Cerny Dul is minder toeristisch dan de bekendere oorden in het Reuzengebergte. In zomer, lente en herfst kunt u prachtige wandelingen of mountainbike tochten maken in de schitterende omgeving of één van de vele uitstapjes ondernemen in het Reuzengebergte. Skiën en snowboarden, kan in de winter, op loopafstand van uw vakantieadres. Cerny Dul heeft twee stoeltjesliften en acht sleepliften, ideaal voor kinderen en beginnende skiërs en snowboarders. Maar ook wat meer gevorderden kunnen zich er goed vermaken. Ski- en snowboardverhuur en een skischool zijn aanwezig. Cerny Dul is een gemoedelijk en relatief goedkoop wintersportdorpje.