Klik om contact op te nemen

Tsjechië en reisinfo

Tsjechië ligt in het hart van Europa en wordt begrensd door Duitsland, Slowakije, Polen en Oostenrijk. Ongeveer een derde van het land wordt bedekt met bossen. Dit vakantieland is gastvrij, goedkoop en nu nog niet door het massatoerisme ontdekt. Tsjechië is het synoniem voor heerlijk relaxen in de prachtige natuur, het bezichtigen van historische stadjes en een gastvrij onthaal door haar gemoedelijke bevolking. Bergen vormen in een deel van het land een natuurlijke grens met de buurlanden. Op 1 mei 2004 is Tsjechië toegetreden tot de Europese Unie.

Klimaat en geografische gegevens
Tsjechië heeft een landklimaat dus een duidelijk continentaal karakter. Typerend zijn de warmere zomers, en de strenge winters dan bij ons. Dat wil zeggen dat het land uitermate geschikt is voor een aangename, zonnige zomervakantie en voor u ook een passende winterbestemming is. Er valt minder neerslag dan in Nederland. Tsjechië is twee maal zo groot als Nederland, de oppervlakte van het land is 78.864 km². Tsjechië telt ongeveer 10 miljoen inwoners.

Informatie voor automobilisten Tsjechië
Tsjechië heeft een netwerk van wegen en snelwegen van goede kwaliteit met een zichtbare wegmarkering. De verkeersvoorschriften in Tsjechië vertonen geen belangrijke verschillen ten opzichte van verkeersvoorschriften in andere Europese landen. Het is verplicht een autogordel op de voorbank te gebruiken en ook overdag verlichting te voeren. In Tsjechië geldt een volledig alcoholverbod voor verkeersdeelnemers. Bij de benzinestations kunt u alle soorten loodvrije benzine, gas en diesel verkrijgen.

Snelheidslimieten in Tsjechië zijn 
Binnen de bebouwde kom 50 km per uur
Buiten de bebouwde kom 90 km per uur
Op de snelwegen 130 km per uur

De verplichte documenten voor automobilisten zijn 
Kentekenbewijs
Een geldig rijbewijs
Een goede autoverzekering (groene kaart) die minimaal geldig is voor de periode van uw verblijf in Tsjechië
Een tolvignet (zie toelichting)
Een tolvignet behoeft u alleen aan te schaffen indien u gebruik maakt van de snelweg. Deze is te koop bij de Tsjechische grens en benzinestations. 

Snelwegen
Autosnelwegen en hoofdwegen zijn goed in Tsjechië. De belangrijkste autosnelweg loopt van de Duits-Tsjechische grens bij Waidhaus via Praag en Brno naar Bratislava. Hierdoor rijdt u vanaf Arnhem in 7 uur naar Praag. Files komen in Tsjechië zelden voor. Wel kan het op de rondweg van Praag in het weekeinde soms erg druk zijn.

Reisdocumenten
Sinds 1 mei 2004 is Tsjechië lid van de Europese Unie. Hierdoor is het voor Nederlanders mogelijk te reizen met een identiteitskaart naar Tsjechië. Een paspoort is niet langer noodzakelijk. Deelnemers die de Nederlandse nationaliteit niet bezitten moeten zich voor informatie betreffende benodigde grensdocumenten wenden tot de ambassade van hun land. Bronsolution aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele gevolgen voortvloeiend uit ontbrekende of ongeldige grensdocumenten. Uitvoerige informatie kunt u krijgen bij de ambassade van de Tsjechische Republiek in Den Haag tel.nr. : 070-3130031.

 

Taal
De officiële taal is het Tsjechisch. De oudere generatie spreekt aardig Duits, de jongeren spreken Engels, Duits of andere talen.


Officiële Feestdagen

01.01. Nieuwjaarsdag
08. en 09.04. Pasen
01.05. Dag van de Arbeid
08.05. Bevrijdingsdag
05.07. Dag van de Slavische apostelen
06.07. Jan Hus
28.09. Feestdag sv. Vaclav
28.10. Nationale Feestdag / Onafhankelijkheidsdag
17.11. Dag van de vrijheid en democratie
24., 25. en 26.12. Kerstmis


Op officiële feestdagen kan het extra druk zijn en zijn de meeste winkels gesloten.


Geld en cheques

Geld wisselen kunt u bij de grens, bij banken en wisselkantoren in het land. Invoer van Tsjechisch geld is toegestaan. Pinautomaten vindt u in alle grotere plaatsen en steden. Eurocheques en creditkaarten worden op dit moment bijna overal geaccepteerd.


Telefoneren

Het netnummer van Tsjechië is 00420. Het abonneenummer dient u te kiezen zonder de eerste nul. Belt u vanuit Tsjechië naar Nederland dan dient u het netnummer 0031 te kiezen en het abonneenummer wederom zonder de eerste 0. U kunt het voordeligst telefoneren vanuit het postkantoor of de openbare telefooncel.


Belangrijke telefoonnummers in Tsjechië zijn

Alarm Centrale 112
Politie 158
Ambulance 155
Brandweer 150


Het Tsjechisch bureau voor Toerisme
Word Trade Centre
Strawinskylaan 517
1077 XX AMSTERDAM
tel.: 020 – 5753014
web: www.czechtourism.com


Openingstijden

Postkantoren: 08.00–18.00 uur
Banken: 08.00–16.00 uur
Winkels: 08.00–18.00 uur
(‘s zaterdags 08.00–12.00 uur)
Grotere supermarkten zijn vaak dagelijks geopend tot 20.00 of 22.00 uur.


Thuisblijvers

Laat bij familieleden, vrienden of buren het adres en telefoonnummer van uw vakantieverblijf achter, zodat men u altijd weet te vinden indien dit nodig mocht zijn.